Saturday, November 10, 2007

Τρισδιάστατα μοντέλα μνημείων δημιουργούνται από φωτογραφίες διακοπών



University of Washington
Το Αγαλμα της Ελευθερίας και η Παναγία των Παρισίων μοιάζουν να φτιάχτηκαν από πλαστελίνη
ΣιάτλΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ένα εργαλείο λογισμικού που τελειοποιείται στις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατα εικονικά μνημεία κατεβάζοντας τουριστικές φωτογραφίες τους από δημοφιλείς υπηρεσίες στο Διαδίκτυο όπως το Flickr.com.
Συγκρίνοντας φωτογραφίες του ίδιου κτιρίου που τραβήχτηκαν από διαφορετικά σημεία, το πρόγραμμα υπολογίζει πού στεκόταν κάθε φωτογράφος και στη συνέχεια εφαρμόζει αρχές της μηχανικής όρασης για να καθορίσει την τρισδιάστατη γεωμετρία του μνημείου.
Μεταξύ των μοντέλων που παρουσίασαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Διεθνές Συνέδριο Μηχανικής Όρασης ήταν η Παναγία των Παρισίων και το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.
Αν και οι φωτογραφίες που φιλοξενεί συνήθως το Flickr δεν είναι επαγγελματικής ποιότητας, ο Δρ Στιβ Σάιτζ και οι συνεργάτες του αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ευκολότερα κυρίως λόγω του τεράστιου αριθμού τους -περίπου ένα δισεκατομμύριο φωτογραφίες από 10 εκατομμύρια χρήστες.
Η αναζήτηση με τις λέξεις-κλειδιά «Αγαλμα της Ελευθερίας» έδωσε 60.000 αποτελέσματα, από τα οποία ο υπολογιστής διάλεξε αυτόματα τις πιο καθαρές φωτογραφίες.
Στην περίπτωση της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, το πρόγραμμα χρειάστηκε δύο ώρες για να αναλύσει 151 φωτογραφίες και να δημιουργήσει το τρισδιάστατο μοντέλο. Η επιλογή των φωτογραφιών και όλοι οι υπολογισμοί έγιναν αυτόματα.
Η ποιότητα του τελικού μοντέλου εξαρτάται από την ανάλυση των φωτογραφιών και γενικά είναι χαμηλότερη απ' ό,τι προσφέρουν οι επαγγελματικοί σαρωτές λέιζερ που χρησιμοποιούνται για μετρήσεις μεγάλων αντικειμένων με ακρίβεια.
Στο μέλλον, όμως, η ακρίβεια του νέου λογισμικού αναμένεται να βελτιωθεί. «Το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι να μπορούμε να αναδημιουργήσουμε τη λεπτομερή γεωμετρία όλων των κατασκευών στην επιφάνεια της Γης» δήλωσε στο EurekAlert.org ο Δρ Σάιτζ.
Οι έρευνές του χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων από τη Microsoft και την Adobe.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=846314&lngDtrID=252

No comments: