Saturday, June 23, 2007

Με σύμπραξη Δημοσίου - ιδιωτών το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης

Του Σταθη Κουσουνη
Η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για τη νησιωτική Ελλάδα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου έγιναν εκτενείς αναφορές από τους ομιλητές για θέματα που αφορούν τη μέχρι σήμερα πορεία αλλά και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην προσπάθεια που επιχειρείται για την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει θετικά την τουριστική δραστηριότητα. Ειδικότερα, για την Κρήτη αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με το ίδιο μοντέλο που κατασκευάσθηκε το «Ελ. Βενιζέλος», δηλαδή, με τη συνεργασία, δημόσιου τομέα και ιδιωτικών φορέων.
Ο κ. Καραμανλής παρότρυνε τους τουριστικούς επιχειρηματίες να στηρίζουν τον εσωτερικό τουρισμού, συγκρατώντας τις τιμές και διευκολύνοντας έτσι τους Ελληνες «να επιλέγουν Ελλάδα» για τις διακοπές τους. Από την πλευρά της Πολιτείας τόνισε ότι με τα προγράμματα «Τουρισμός για Ολους» επιδοτούνται οι διακοπές για, περίπου, 100.000 δικαιούχους. Το ποσό που διατίθεται είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν καθώς φθάνει σε 10 εκατ. ευρώ, όταν το 2003 ήταν μόλις 880.000 ευρώ.
Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, αφού έκανε αναφορά στις δράσεις που αναπτύσσει το υπουργείο, αναφέρθηκε στις ενέργειες που δρομολογούνται στην Κρήτη για την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Οπως τόνισε το υπουργείο, θα προχωρήσει στην αξιοποίηση έκτασης στην περιοχή Αγίων Αποστόλων σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων και της Νέας Κυδωνίας. Στην εν λόγω έκταση θα δημιουργηθεί ένας πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος με την επωνυμία Μίκης Θοδωράκης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι το 60% των Ελλήνων πιστεύει, πλέον, πως μόνο ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Επίσης, αναφέρθηκε στις αυξήσεις 5,6% το 2005 και 7,5% που σημείωσε η τουριστική κίνηση το 2006, εκτιμώντας ότι και το 2007 θα είναι μία καλή χρονιά. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την ενίσχυση, κυρίως, των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέσω της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Γεράσιμος Φωκάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν λάθος η μέχρι πρότινος αντίληψη της κοινωνίας και των κυβερνήσεων για τον τουρισμό, ότι επρόκειτο για έναν κλάδο μικρής ποσοτικής σημασίας που αντιπροσώπευε το 4-5% του ΑΕΠ και ότι η Ελλάδα θα καταντούσε κοινωνία και οικονομία γκαρσονιών. Επίσης, ανέφερε ότι οι πόροι για τις υποδομές πρέπει να αποβλέπουν κυρίως στην αναβάθμιση ποιότητας και όχι στην αδιάκριτη αύξηση των καταλυμάτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_19/06/2007_231120

No comments: