Thursday, April 26, 2007

Η «Εγνατία Οδός ΑΕ» στη Σερβία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24/4/2007 8:28:00 πμ
Σε διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της προχωρά η Εγνατία Οδός ΑΕ, καθώς, εκτός απροόπτου, θα αναλάβει το ρόλο του project manager, στο έργο της ανακατασκευής του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα 10, εντός των ορίων της Σερβίας, συνολικού μήκους 108 χιλιομέτρων.
Ήδη προς το σκοπό αυτό έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες συνομιλίες με τη σερβική πλευρά και πλέον απομένει να συγκροτηθεί η νέα σερβική κυβέρνηση -κάτι που πιθανολογείται εντός Μαϊου- ώστε να υπογραφεί κι η σχετική συμφωνία.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η Εγνατία Οδός ΑΕ θα ξεκινήσει άμεσα τη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε 2- 2,5 μήνες, δίδοντας τη δυνατότητα να αρχίσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες εντός του 2007 κι ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον τουρισμό και το εμπόριο της Βόρειας Ελλάδας.
ΕΣΟΑΒΤα ανωτέρω γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 625 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ, αφορούν στην ελληνική συμμετοχή, μέσω του προγράμματος ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ). Σε ώριμο στάδιο έχει περιέλθει, κατά τον κ. Στυλιανίδη και το τμήμα του άξονα 10 που βρίσκεται στην πΓΔΜ, αφού έχει παραληφθεί η σχετική μελέτη και έχει αξιολογηθεί. Προσπάθεια επιχειρείται να επέλθει και συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, με σκοπό την ταχύτερη διέλευση των φορτηγών, ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο προς την Κ. Ευρώπη.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

No comments: