Sunday, April 22, 2007

41 τμήματα μηχανικών για λίγους και εκλεκτούς

«EΘΝΟΣ» 18/4
41 τμήματα μηχανικών για λίγους και εκλεκτούς
41 τμήματα μηχανικών για λίγους και εκλεκτούς

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
gkavadi@hotmail.com
Πρόκειται για τμήματα που ελκύουν κατά τεκμήριο τους υψηλόβαθμους και αριστούχους υποψηφίους της τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης, αφού τα 39 από αυτά εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο και μόλις δύο είναι κοινά στο 2ο και 4ο πεδίο. Ωστόσο, τα τμήματα έχουν βάσεις δύο ταχυτήτων.
Τα περισσότερα έχουν βάσεις εισαγωγής που κινούνται στα επίπεδα του «άριστα» ή πάνω από 17.000 μόρια. Αιχμή του δόρατος τα τμήματα Αρχιτεκτόνων με βάσεις πάνω από 20.000 μόρια, λόγω του ειδικού μαθήματος, τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, τα περισσότερα από τα οποία ξεπερνούν τα 18.000 μόρια, όπως και τα περισσότερα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών.
Με τη δεύτερη ταχύτητα των βάσεων εισαγωγής, από 15.000 έως 16.828 μόρια κινούνται 11 τμήματα, κυρίως, των περιφερειακών πολυτεχνικών τμημάτων, ενώ δύο τμήματα έχουν βάσεις εισαγωγής κοντά στα 13.700 μόρια.
Γίνεται έτσι κατανοητό ότι η επιτυχία σ’ ένα από τα τμήματα Μηχανικών είναι δύσκολη υπόθεση, αφού χρειάζεται κατά κανόνα συστηματική και σκληρή προσπάθεια που να οδηγεί σε υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις.
Χάσμα προτιμήσεων και εισακτέωνΚαι η επιτυχία γίνεται δυσκολότερη, αν λάβουμε υπόψη το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά θέσεων εισακτέων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2007 αντιστοιχούν 3.978 θέσεις εισακτέων, ενώ το σύνολο των πρώτων προτιμήσεων για τα 41 τμήματα το 2006 ανήλθε σε 8.427. Κι αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικές επιθυμίες των υποψηφίων, αφού δηλώνουν τις προτιμήσεις μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας.
Έτσι πολλοί υποψήφιοι, ακόμα κι αν θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο από τα 41 τμήματα Μηχανικών, δεν το δηλώνουν, εφόσον η βαθμολογία τους κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Πολύ δυσκολότερα είναι τα πράγματα στα περιζήτητα τμήματα των πολυτεχνείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, όπου ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος, αφού χιλιάδες πρώτες προτιμήσεις υποψηφίων στρέφονται προς αυτά: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ (1.641), Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (1.249), Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (982), Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης (664), Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (639) κ.ά.
Τα 41 πολυτεχνικά τμήματα έχουν ιστορία στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση και μόνιμη σύνδεση με την αγορά εργασίας (Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), τμήματα με «βαρύ» παρελθόν αλλά «ασταθές» επαγγελματικό παρόν (Μηχανικών Μεταλλείων, Ναυπηγών κ.λπ.) και τμήματα νεότερα σε ειδικότητες αιχμής (Μηχανικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Οικονομίας και Διοίκησης κ.λπ.).

No comments: