Thursday, March 22, 2007

ΜΕΤΡO ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗΣ: Αρχίζουν οι εργασίες στο ΑΠΘ

Ελευθεροτυπία 22/03/07.

Αμεσα, ίσως και μέσα στον Απρίλιο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των τμημάτων και σταθμών του μετρό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χθες υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας από τον πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιο Μάνθο και τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Γιώργο Γιαννή.
Προβλέπονται δύο σταθμοί, στο Σιντριβάνι, που θα εκτείνεται ώς τη Θεολογική Σχολή, και στην 3ης Σεπτεμβρίου με Εγνατία, που θα εκτείνεται ώς την Πολυτεχνική Σχολή, η δημιουργία ενός μεγάλου φρεάτιου μπροστά στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και δύο υπόγεια πάρκινγκ, 1.000 θέσεων το καθένα, με πιθανές θέσεις την πλατεία Χημείου και το χώρο μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή.

Οι σήραγγες του μετρό θα δημιουργηθούν σε βάθος 25-30 μ. Η «Αττικό Μετρό» αναλαμβάνει το κόστος εξειδικευμένης μελέτης για τις επιπτώσεις από τη διέλευση των συρμών κάτω από τα εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής, καθώς οι καθηγητές έχουν εκφράσει φόβους ότι οι κραδασμοί μπορεί να επηρεάσουν μέχρι και τις μετρήσεις των πειραμάτων. Η εταιρεία θα υλοποιήσει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

Οι εργασίες προβλέπεται να λήξουν σε 5,5 χρόνια, αλλά θα λυθεί το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα στάθμευσης που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ, δήλωσε ο Αν. Μάνθος. Με το μνημόνιο ρυθμίζονται ζητήματα όπως η ασφάλεια των κτιρίων του Πανεπιστημίου, καθώς η «Αττικό Μετρό» αναλαμβάνει το κόστος ειδικής μελέτης για την ασφάλεια συγκεκριμένων κτιρίων του ΑΠΘ και θα υλοποιήσει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Ο Γ. Γιαννής δήλωσε ότι η «Αττικό Μετρό» δεν ανησυχεί από τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΓΕΚ, καθώς είναι συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό οι μετροπόντικες να ξεκινήσουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο, που ήταν καθορισμένο.

No comments: