Monday, March 26, 2007

Δεκαδες μετασεισμοί μετά τα 5,9 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά

ΕΧΠΡΕΣ 26/03/2007 - 10:10
Δεκάδες μετασεισμούς κατέγραψαν στη διάρκεια της νύχτας οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, με επίκεντρο στο σεισμογόνο χώρο βορειοανατολικά της Κεφαλλονιάς, όπου το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο ισχυρότερος από τους μετασεισμός σημειώθηκε στις 5.19 το πρωί της Δευτέρας και είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και περιμένουν να περάσει το πρώτο κρίσιμο 48ωρο, ωστόσο η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται φυσιολογική.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκη Τσελέντη, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Κεφαλλονιάς. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, το επίκεντρο του σεισμού δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε τους καταστροφικούς σεισμούς το 1953.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές από τον σεισμό σε Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Δυτική Ελλάδα, εκτός από κάποιες πτώσεις βράχων σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεφαλλονιάς και κάποιες μικροζημιές σε καταστήματα του νησιού.
Πάντως, με εντολή της Υπουργού Παιδείας Κας Μαριέττας Γιαννάκου κλιμάκιο 8 μηχανικών του ΟΣΚ με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού καθηγ. Παν. Παταργιά επισκέπτεται την Κεφαλλονιά προκειμένου να προβεί σε προληπτικό έλεγχο στα σχολικά κτήρια του νησιού.