Monday, March 26, 2007

Η θάλασσα «αερόσακος» των 5,9 R

Τα ΝΕΑ (26/03/2007)
«Απορρόφησε μεγάλο μέρος της ενέργειας», λένε οι ειδικοί για τον χθεσινό σεισμό στην Κεφαλονιά


Το υποθαλάσσιο επίκεντρο, αλλά και η αντισεισμική κατασκευή των κτιρίων στα Ιόνια νησιά απέτρεψαν τα χειρότερα χθες, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, όταν σημειώθηκε ισχυρότατη σεισμική δόνηση δυτικά της Κεφαλονιάς.

Ο σεισμός είχε ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν ισοδύναμος δηλαδή με τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας τού Σεπτεμβρίου του 1999. Είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς και 290 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ - σύμφωνα με το τμήμα Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών - είχε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων. «Ήταν ένας πολύ δυνατός σεισμός. Τώρα η προσοχή μας είναι στραμμένη στα επόμενα κρίσιμα 24ωρα», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας. «Αυτά θα δείξουν εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Λογικά θα πρέπει να ακολουθήσει ένας μεγάλος αριθμός μετασεισμών, έντασης μικρότερης του κυρίου σεισμού - δεν αποκλείεται ωστόσο κάποιος από αυτούς να έχει ένταση μεγαλύτερη των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αν συμβούν όλα τα παραπάνω, τότε θα έχουμε μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία. Αν όχι, τότε τα πράγματα περιπλέκονται», συμπληρώνει. Λίγες υλικές ζημιές
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Δυτική Ελλάδα. Έως αργά το βράδυ είχαν αναφερθεί λίγες υλικές ζημιές σε κατοικίες της Κεφαλονιάς, ενώ έπεσε ψευδοροφή στο αεροδρόμιο του νησιού. Σημειώθηκαν επίσης πτώσεις βράχων σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεφαλονιάς. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι ζημιές θα ήταν πολύ περισσότερες εάν το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην ξηρά και όχι στη θάλασσα. «Το υγρό στοιχείο έχει την ιδιότητα να "απορροφά" μεγάλο μέρος της ενέργειας. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σε όλα τα νησιά του Ιονίου, οι οικοδομικές κατασκευές πληρούν συγκεκριμένες αντισεισμικές προδιαγραφές, εξαιρετικά αυστηρές», επισημαίνει ο κ. Λέκκας.
Το «τόξο του Ιονίου»
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, υπεύθυνο για τον σεισμό είναι το λεγόμενο «τόξο του Ιονίου», που έχει δώσει και στο παρελθόν πολλούς σεισμούς. «Η περιοχή των Ιονίων νήσων είναι μία από τις πιο σεισμογενείς της Ελλάδας. Το "τόξο του Ιονίου" αποτελεί τμήμα της τοξοειδούς νοητής γραμμής που αρχίζει από τη Δυτική Αλβανία, συνεχίζει παράλληλα με τα νησιά του Ιονίου Πελάγους και αλλάζει πορεία προς την Κρήτη, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και τη Νοτιοδυτική Τουρκία», λέει ο κ. Λέκκας. «Όλη αυτή η περιοχή αποτελεί το όριο επαφής της ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας - τμήμα της οποίας είναι το Αιγαίο - και της αφρικανικής πλάκας - τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η επαφή αυτή προκαλεί τριβή και συνεχείς σεισμικές δονήσεις».
«Σε όλη αυτή τη θαλάσσια περιοχή, σεισμοί με ένταση ακόμα και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εμφανίζονται με συχνότητα ακόμα και μια φορά τον μήνα», λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, σεισμολόγος, δρ Γιώργος Σταυρακάκης. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Θα ανησυχούσα μόνο εάν σε μια περιοχή που έχουμε συνηθίσει να καταγράφουμε συχνά σεισμούς, ξαφνικά βλέπουμε ότι περνούν ένα και δύο χρόνια χωρίς να συμβεί το παραμικρό».

No comments: