Saturday, February 03, 2007

Το ΦΙΞ Θεσσαλονίκης στο ΥΠΠΟ

Δεκαπέντε στρατιωτικά κτίσματα χαρακτηρίστηκαν ιστορικά μνημεία
Ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης τίθενται υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς δρομολογούνται πλέον οι διαδικασίες για την απόδοσή τους σε πολιτιστική χρήση. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αγορά ή την αναγκαστική απαλλοτρίωση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ από το ΥΠΠΟ. Παράλληλα, αποδέχθηκε τη δωρεά του κτιρίου (πρώην ΝΑΤΟ) από τον Ερυθρό Σταυρό προς το ΥΠΠΟ και ενέκρινε τον χαρακτηρισμό ως ιστορικών μνημείων 15 στρατιωτικών κτισμάτων στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα του δήμου Καλαμαριάς.
Μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς
Το βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ, που επί δέκα και πλέον χρόνια μετά τον αρχικό χαρακτηρισμό του ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου παρέμενε φάντασμα, αποτελεί σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κ.Σ.Ν.Μ. «το σημαντικότερα μνημείο της νεότερης βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης αλλά και της Ελλάδος». Μέρος του συγκροτήματος ανήκει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του αγοράστηκε από ιδιώτες. Απομένει, επομένως, να εξεταστεί η μορφή της αγοράς ή της απαλλοτρίωσης και να αξιολογηθεί η πολιτιστική χρήση των κτιρίων.
Η ιστορική βίλα της οδού Βασιλίσσης Ολγας, που το 1997 στέγασε τις υπηρεσίες του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», περιέρχεται πλέον στο υπουργείο Πολιτισμού. Ως όροι αποδοχής της δωρεάς τέθηκαν οι εξής: «Το ΥΠΠΟ δεν θα έχει καμία οικονομική δέσμευση προς τον δωρητή, ενώ η αξιοποίηση του κτιρίου και του αυλείου χώρου θα αφορά πολιτιστικές και συναφείς υποστηρικτικές χρήσεις».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_30/01/2007_213970

No comments: