Saturday, February 03, 2007

Η Εγνατία ανέλαβε την ευθύνη εκτέλεσης μικρών έργων σε νησιά

Tου Γιωργου Λιαλιου
Η Εγνατία φθάνει σε 44 μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου! Οχι διά της κατασκευής... γεφυρών και δρόμων, αλλά μέσω της ανάληψης ευθύνης για την εκτέλεση μικρών έργων υποδομής. Η ομαδοποίηση των έργων αποφασίστηκε προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα προς χρηματοδότηση, μοντέλο που εφόσον κριθεί επιτυχημένο θα ακολουθηθεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εγνατία αναλαμβάνει έργα στα νησιά: προ διετίας είχε δημοπρατήσει έργα αποκατάστασης των καταστροφών από τις πλημμύρες του 2003 στις Κυκλάδες.
Νέα μέθοδος
Χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο υπουργός Αιγαίου κ. Αριστ. Παυλίδης και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Φώλιας υπέγραψαν σύμβαση για την εφαρμογή μιας νέας μεθόδου για κοινοτική χρηματοδότηση, της ανάδειξης ενός ενδιάμεσου φορέα (στη συγκεκριμένη περίπτωση η Εγνατία Α.Ε.) ο οποίος θα χειριστεί (και θα δημοπρατήσει) τα έργα ως ενιαίο σύνολο. Τη διαχείριση του προγράμματος, που θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, θα έχουν οι περιφερειάρχες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και αφορά νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
Σε 44 νησιά
Οπως ανακοινώθηκε, η Εγνατία Α.Ε. θα αναλάβει να ομαδοποιήσει μικρά έργα υποδομής σε 44 νησιά (όπως για παράδειγμα το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός στα Ψαρά, το δίκτυο ύδρευσης στον Μυλοπότα Ιου, ο ΧΥΤΑ Ιου, το οδικό δίκτυο της Δονούσας κ.ά.) τα οποία θα επιλεγούν από έναν κατάλογο 112 προτάσεων.
Τα έργα θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ και εφόσον το μοντέλο αποδειχθεί ευέλικτο, θα χρησιμοποιηθεί και για περιοχές της ορεινής ηπειρωτικής Ελλάδας στο Δ΄ ΚΠΣ. Την επιλογή των έργων θα έχει μια επιτροπή συντονισμού, με επικεφαλής τον υπουργό Αιγαίου. Οπως ανακοινώθηκε, τέλος, η Εγνατία Α.Ε. θα αναλάβει την επίβλεψη και την παρακολούθηση του προγράματος «Δρόμοι Ανάπτυξης» που περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα οδικά έργα με σύμβαση παραχώρησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Εγνατία Α.Ε. είχε αναλάβει το 2005 να δημοπρατήσει ως έργο της την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2003 σε 16 Κυκλαδονήσια. Το έργο είχε προϋπολογισμό 23,2 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την εταιρεία ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_347112_31/01/2007_214079

No comments: