Saturday, February 03, 2007

Προς εκμετάλλευση τα διατηρητέα

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τα 300 νεοκλασικά της Πλάκας που αποτελούν μέρος της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού, για την ενίσχυση άλλων πολιτιστικών δράσεων, φάνηκε πως είναι ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.
Αναλύοντας χθες τις σκέψεις του για τον πολιτισμό σε μια ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε το καφέ του βιβλιοπωλείου «IANOS», στην οποία προσήλθαν αυθορμήτως διάφοροι εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων (συγγραφέων, εκδοτών, κινηματογραφιστών, εικαστικών, θεατρολόγων κ.λπ.), είπε ότι σκέπτεται να αναπτυχθούν δράσεις που να ανατροφοδοτούν τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, είπε, «να δούμε την περιουσία του ΥΠΠΟ. Στην Πλάκα υπάρχουν 300 κτίρια που χρησιμοποιούνται χωρίς να "χρησιμοποιούνται". Υπάρχουν κάποια που στεγάζουν πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ένα διαμέρισμα στην Πατησίων. Δεν παράγεται πολιτισμός από αυτά. Αν το ΥΠΠΟ εκμεταλλευτεί την περιουσία του στην Πλάκα, αντί να πληρώνουμε το κόστος συντήρησης των κτιρίων αυτών, θα κερδίζουμε κάτι». Πρόσθεσε πως το ΥΠΠΟ πρέπει να απαλλαγεί από τα οικονομικά αυτά «βαρίδια».
Δεν εξήγησε όμως τι είδους εκμετάλλευση οραματίζεται για τα ακίνητα της Πλάκας που έχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εκποιηθούν ή να δοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, γιατί τότε μπορούν να εγείρουν αξίωση επιστροφής τους οι παλιοί ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους.
Αν κρίνουμε όμως από τις απόψεις που εξέφρασε στη διάρκεια μιας βόλτας που έκανε πρόσφατα στην Πλάκα, επιθυμεί μια «ήπια» εμπορική χρήση, ένα αρτ-καφέ εδώ, μία γκαλερί για νέους πιο εκεί, παραχώρηση κάποιων χώρων για πώληση βιολογικών προϊόντων αλλού και απομάκρυνση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.
Στον ένα χρόνο που συμπληρώνει σε λίγο ο κ. Βουλγαράκης στο ΥΠΠΟ διαπίστωσε «υστέρηση στη διοικητική δομή του», αφού π.χ. στο θέμα διεκδίκησης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας από το εξωτερικό, δεν ήξερε κανείς τι ψάχνουμε, από πού και με ποιο τρόπο, όπως επίσης ότι είναι υπερβολικά υπουργοκεντρικό. «Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στον υπουργό, ενώ ο υπουργός έπρεπε απλώς να δίνει τον τόνο για να προχωρήσουν τα πράγματα παρακάτω».

«Να οργανωθεί το ΥΠΠΟ σε ρεαλιστική βάση»

Συνεπώς, αποτελεί, όπως είπε, προτεραιότητά του «να οργανωθεί το ΥΠΠΟ σε πιο ρεαλιστική βάση» και «να συγκροτηθεί μια πολιτιστική πολιτική, πολιτικά ουδέτερη, που να εξυπηρετεί τον πολιτισμό όχι τον υπουργό». Θα είναι ικανοποιημένος μέχρι τη λήξη της θητείας του να έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές παρεμβάσεις του, ώστε αυτές να αποτελέσουν εργαλείο για τον επόμενο υπουργό. Δεν διεκδίκησε το αλάθητο, ούτε ότι είναι γνώστης του χώρου. Ακουσε τα προβλήματα διαφόρων κλάδων, αλλά και την κριτική στο πρόσωπό του. «Ηταν λάθος που αναλάβατε αυτό το υπουργείο. Το ΥΠΠΟ είναι ξένο σώμα για εσάς», του είπε ευθαρσώς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Γ. Δαρδανός ο οποίος κατέληξε ότι αντιλαμβάνεται γιατί σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δήλωσε ότι «δεν κατάλαβε τον Μπρεχτ». Απαντώντας, ο κ. Βουλγαράκης επανέλαβε ότι δεν ισχυρίσθηκε ποτέ ότι είναι γνώστης του χώρου, ούτε θεωρεί απαραίτητο να είναι γιατρός ο υπουργός Υγείας, απόφοιτος της Ευελπίδων ο Αμύνης ή καλλιτέχνης ο Πολιτισμού. «Εγώ απλώς παλεύω να πάω τα πράγματα πιο πέρα», πρόσθεσε και απάντησε στις παρεμβάσεις των παρισταμένων.
Ετσι, στο πάγωμα της χρηματοδότησης για τη μετάφραση ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων, θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Θανάσης Βαλτινός, είπε ότι θεωρεί πολύ σωστό το αίτημα και τον απασχολεί η προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Δεν απάντησε, όμως, στο θέμα της περίθαλψης των συγγραφέων, αφού ανήκει στη δικαιοδοσία άλλου υπουργείου.
Εξετάζει το θέμα των οπτικοακουστικών που έθεσε ο Κ. Τουρνάς. Οσο για τις επιχορηγήσεις είπε ότι θα μπουν σε νέα βάση με κριτήρια αξιολόγησης από το Συμβούλιο Πολιτισμού.
Για τον κινηματογράφο, είπε ότι τον θεωρεί εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να απαντήσει σαφώς στην ερώτηση της Λουκίας Ρικάκη για την ενεργοποίηση του τέλους 1,5 % από τους τηλεοπτικούς σταθμούς υπέρ της ελληνικής κινηματογραφίας.
Για το θέατρο και τον χορό, παρέπεμψε στο υπό σύσταση Κέντρο Θεάτρου και Χορού και για τις τιμητικές συντάξεις, που έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, είπε ότι επεξεργάζονται ν/σ με το ΥΠΕΘΟ.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=49795804

No comments: