Saturday, February 03, 2007

GPS και για τα κτίρια

Με την εγκατάσταση συστήματος GPS -ανάλογο αλλά πιο εξελιγμένο σε σχέση με αυτό που διαθέτουν σήμερα ορισμένοι οδηγοί ταξί αλλά και Ι.Χ.- θα είναι εφικτό από τα τέλη του 2008 να βρει κανείς κάθε ακίνητο στην ελληνική επικράτεια και επιπλέον να έχει με αξιοπιστία χιλιοστού το εμβαδόν και τα άλλα γεωμετρικά στοιχεία του.
Το πρόγραμμα ύψους 4 εκ. ευρώ ξεκινά μετά την επιλογή αναδόχου που ανακοινώθηκε χθες από την κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Τα στοιχεία αυτά, που θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, θα δίνονται μέσω δορυφόρου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα υπάρχουν πλέον στη διάθεση των Αρχών όλες οι πληροφορίες για καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση, καθώς και αξιόπιστα στοιχεία για ζημιές από καιρικά και φυσικά φαινόμενα.
Πρόκειται για ένα από τα υποστηρικτικά προγράμματα του Κτηματολογίου που είχαν ενταχθεί στα τέλη του 2003 στο Γ' ΚΠΣ, στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και είχαν εξασφαλιστεί κοινοτικοί πόροι της τάξης των 110 εκ. ευρώ. Ο κ. Σουφλιάς είχε ανακοινώσει ότι θα απορροφηθούν τελικά 80 εκατ. ευρώ, ενώ τρία χρόνια μετά έχουν ανακοινωθεί διαγωνισμοί για προγράμματα συνολικού ύψους 33 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Ιανουαρίου είχε υπογραφεί η σύμβαση για το πρώτο -από τα τέσσερα συνολικά- προγράμματα αεροφωτογράφισης. Εχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, αφορά την από αέρος αποτύπωση του ενός τρίτου της συνολικής επιφάνειας της χώρας (περίπου 48.830 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2008.
Με τα μέτρα αυτά θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς και μικρότερο κόστος το υπόλοιπο κομμάτι των κτηματογραφήσεων.
Το κυρίως πρόγραμμα του Κτηματολογίου, με την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε 107 μεγάλες πόλεις της χώρας (πρωτεύουσες νομών, δήμοι Αττικής και Θεσσαλονίκης κ.λπ.), δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από την άνοιξη του 2008. Θα προηγηθεί η προκήρυξη μελέτης για τους ενεργούς τίτλους που αφορά την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών που αναφέρονται στα υποθηκοφυλακεία των συγκεκριμένων πόλεων. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα συμβόλαια που διαθέτουν καταβάλλοντας 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=75552892

No comments: