Wednesday, April 16, 2008

Η αρχαία Θεσσαλονίκη στο φως μέσω μετρό

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/04/2008

Της Γιωτας Μυρτσιωτη
Ενώπιον ενός εκτενούς τμήματος του Ανατολικού Νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης βρέθηκε χθες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης νότια της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ όπου τα συνεργεία του Μετρό εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως 760 τάφοι που χρονολογούνται από τους Ελληνιστικούς Χρόνους ώς τον 4ο μ.Χ. αιώνα σ’ ένα σκάμμα 2.600 τ.μ. στο σημείο όπου θα διασταυρώνονται οι γραμμές του μετρό.
Στην πλειονότητά τους είναι τάφοι λιτοί, της υστερορωμαϊκής, κυρίως, περιόδου, «φτωχικά κτερισμένοι» με γυάλινα και πήλινα αγγεία, νομίσματα και ελάχιστα μεταλλικά κοσμήματα. «Φαίνεται πως ήταν το φτωχότερο τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου» εκτιμά η προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Λίλιαν Αχειλαρά, καθώς στο Συντριβάνι οι τάφοι που βρέθηκαν μέχρι στιγμής έφεραν πιο πλούσια κτερίσματα.
Ανήκουν στο εκτός των τειχών ανατολικό νεκροταφείο των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων που, όπως διευκρίνιζε πριν από ένα μήνα στο αρχαιολογικό συνέδριο η υπεύθυνη μέχρι πρότινος αρχαιολόγος στην ανασκαφή του Πανεπιστημίου κ. Μαρία Ακαμάτη, την τελευταία μόνο 20ετία ανασκάφηκαν περισσότερα απο 2.000 ταφικά μνημεία αποκαλύπτοντας αξιόλογα ευρήματα που τεκμηριώνουν την αδιάλειπτη χρήση του από το τέλος του 4ου π.Χ μέχρι τουλάχιστον και το β’ μισό του 4ου αιώνα μ.Χ. Τεκμηριώνοντας τη 17χρονη εμπειρία της στην έρευνα του ανατολικού νεκροταφείου η κ. Ακαμάτη θεωρεί ευχής έργον την ανασκαφή Μετρό για την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας αλλά με μια ευχή: η μοίρα τους να μην είναι ίδια με εκείνη που καταγράφηκε πριν από 40 χρόνια από τον Φ. Πέτσα: «Είναι λυπηρόν ότι μόνον τα κινητά ευρήματα και εκ των τάφων μόνον εις διεσώθη και μετεφέρθη εις το Μουσείον Θεσσαλονίκης».
Οι ρυθμοί της ανασκαφικής έρευνας είναι ταχύτατοι ώστε να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι. Τα ευρήματα συγκεντρώνονται στις αποθήκες της ΙΣΤ΄ Εφορείας με την προοπτική να παρουσιαστούν αρχικά σε περιοδικές εκθέσεις και στη συνέχεια θα αναδειχθούν στην Αθήνα.

No comments: