Saturday, April 12, 2008

Το 80% των ελληνικών κτιρίων είναι κατασκευασμένα με παλιούς κανονισμούς

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/04/2008

Τα ζητήματα του προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών, καθώς και της διασάφησης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ανέδειξε η Νομαρχία Αθήνας με τη σημερινή ημερίδα που πραγματοποίησε στη Διεύθυνση Μεταφορών του Κεντρικού Τομέα.
«Η σημερινή ημερίδα γίνεται για να υπογραμμιστεί η μεγάλη σημασία που δίνει η Νομαρχία στον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων. Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι υπουργείων, Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, δήμων, νομαρχιών και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων που σήμερα στο επίπεδο του προσεισμικού ελέγχου δεν είναι ούτε ξεκάθαροι ούτε διακριτοί», είπε η αναπληρώτρια νομάρχης Χαρά Κεφαλίδου.
Στο ζήτημα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ για τον προσεισμικό έλεγχο, την αντιμετώπιση των σεισμών αλλά και της γενικότερης διασάφησης των ρόλων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παλαιάς Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου αναφέροντας ότι ναι μεν υπάρχει, και πρέπει να υπάρχει αποκέντρωση της εξουσίας και των αρμοδιοτήτων, αλλά με ταυτόχρονη αποκέντρωση και των ανάλογων πόρων.
Επιπλέον, η αναπληρώτρια νομάρχης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη σε επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και οικοδόμηση καλύτερων κατασκευών, άποψη που εξέφρασε και ο αντινομάρχης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος Φουντάς.
Πρόληψη και εκπαίδευση η λύση
«Ο μόνος τρόπος που μπορεί να διαφυλάξει την ανθρώπινη ζωή από το σεισμό είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του», είπε ο κ. Φουντάς και συμπλήρωσε πως το φαινόμενο του σεισμού αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης.
Στο θέμα της ενημέρωσης του πολίτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθ' ύλην αρμόδιος για την προσεισμική πρόληψη, καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ότι αυτή την περίοδο «σαρώνεται» η χώρα από ενημερωτικά κλιμάκια του ΟΑΣΠ τα οποία, μεταξύ άλλων, πραγματοποιούν και ασκήσεις ετοιμότητας σε σχολεία.
Τη διασάφηνιση σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη διαδικασία των εμπλεκόμενων στον προσεισμικό έλεγχο φορέων έκανε ο Κωνσταντίνος Σπυράκος, καθηγητής του ΕΜΠ και Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών.
Ο κ. Σπυράκος εξήγησε πως αφού πραγματοποιηθεί ο προσεισμικός έλεγχος, συμπληρωθούν και συγκεντρωθούν τα δελτία ελέγχου, οι φορείς που διενεργούν τον έλεγχο πρέπει να στέλνουν αντίγραφα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και κατόπιν αυτή να τα στέλνει στον ΟΑΣΠ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής του ΕΜΠ, το 80% του δομικού πλούτου της Ελλάδας είναι κατασκευασμένο με αντισεισμικούς κανονισμούς έως και του 1985 γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος αυτού ενδέχεται να παρουσιάσει αδυναμίες, ενώ μόνο το 20% με σύγχρονους κανονισμούς.
Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν οι αντινομάρχες Πειραιά και Αθήνας, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, οι διευθυντές πολεοδομιών της Νομαρχίας και οι γενικοί διευθυντές, καθώς και οι αρχηγοί των νομαρχιακών παρατάξεων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: