Tuesday, July 31, 2007

«Πόλεμος» για ένα νεοκλασικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/07/2007

Δωρεά κτιρίου από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό τον όρο να εκκενωθεί το κτίριο από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ), που στεγάζεται εκεί. Πρόκειται για το νεοκλασικό κτίριο της οδού Βασ. Ολγας 105, πρώην ΝΑΤΟ, που αποτέλεσε τη βάση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997».

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της προέδρου του ΟΡΘΕ, Σταυρούλας Μπαϊρακτάρη, το διάστημα 2004-2006 ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Ανδρέας Μαρτίνης, διαβεβαίωνε και καθησύχαζε για την υπογραφή νέου μισθωτηρίου συμβολαίου, το οποίο όμως δεν υπέγραψε ποτέ.

Το ίδιο διάστημα, προσθέτει, ο ΕΕΣ επιχείρησε την εκποίηση του κτιρίου χωρίς αποτέλεσμα και τελικά το δώρισε στο υπουργείο Πολιτισμού. Ζήτησε όμως την έξωση του ΟΡΘΕ, που στεγάζεται εκεί, και ο οποίος άσκησε έφεση. Η έφεση θα συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Παρ' όλα αυτά, το Δ.Σ. του ΕΕΣ, μετά από ενημέρωση του προέδρου του Α. Μαρτίνη, αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση της δωρεάς, αν ο ΟΡΘΕ δεν αποδώσει στον ΕΕΣ τη χρήση του ακινήτου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2007. Ορο τον οποίο η πρόεδρος του ΟΡΘΕ, Στ. Μπαϊρακτάρη, χαρακτηρίζει απαράδεκτο και εκβιαστικό και αφήνει ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου του ΕΕΣ, Α. Μαρτίνη. Τονίζει επίσης ότι η δωρεά δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο εκμετάλλευσης του εν λόγω κτιρίου και δεν πρέπει να εξαρτάται από την παρουσία του ΟΡΘΕ σ' αυτό.

No comments: