Saturday, July 14, 2007

Προικοδότηση στα διατηρητέα

central_14_07_07 Κίνητρο για την αποκατάσταση των παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιδοτώντας τα επιτόκια των δανείων που θα ληφθούν γι' αυτό το σκοπό. Η επιδότηση θα δίνεται για νέα δάνεια ποσού μέχρι 100.000 ευρώ και θα είναι ίση με το 50% του επιτοκίου χορηγήσεως.
"Με την επιδότηση αυτή απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων από το ήμισυ των τόκων που θα έπρεπε να καταβάλουν για την αποπληρωμή δανείων για την αποκατάσταση των κτιρίων τους, τα οποία επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ως κατοικία", δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης.

"Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε και να προτρέψουμε παράλληλα τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κτιρίων τους, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης και ερήμωσης κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Τα ερειπωμένα διατηρητέα κτίρια αποτελούν δυστυχώς πληγή τόσο για τον ιδιοκτήτη τους όσο και για το δομημένο περιβάλλον", υπογραμμίζει ο κ. Καλογιάννης.
1.178 διατηρητέα στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με καταγραφή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης υπάρχουν 1.178 διατηρητέα κτίρια, εκ των οποίων 344 στην Άνω Πόλη. "Έχουν εφαρμοστεί προγράμματα συντήρησης διατηρητέων, τα οποία αφορούσαν κτίρια δήμων και του δημοσίου. Επιδοτήσεις σε ιδιώτες δόθηκαν την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το 1997, για αποκατάσταση κάποιων κτιρίων στην Άνω Πόλη και όψεων στην Πολιτιστική", αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαραυγής, προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΜΑ-Θ. "Η επιδότηση του 50% του επιτοκίου δίνει κίνητρο σε ιδιώτες, για να αποκαταστήσουν τα διατηρητέα. Επίσης υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα διατηρητέα κτίρια που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Δίνεται το 50% του κόστους", προσθέτει ο ίδιος. Όσον αφορά τα διατηρητέα του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και της Άνω Πόλης, σύμφωνα με αρχιτέκτονες πολλά από αυτά έχουν περιέλθει σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε μελέτη του ΤΕΕ/ΤΚΜ διαπιστώθηκε ότι περίπου 150 διατηρητέα κτίρια της Άνω Πόλης είναι ετοιμόρροπα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν χρήματα να τα συντηρήσουν.
Μικρός αριθμός κτιρίων στην οδό Εγνατία αναπαλαιώθηκε στη διάρκεια του 1997-1999 με χρήματα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", του δήμου Θεσσαλονίκης και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα κτίρια στα Λαδάδικα, τα μόνα προγενέστερα της πυρκαγιάς του 1917, διασώθηκαν με την αξιοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, χάρη στις προσπάθειες της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΙΠΕΧΩ) και των εμπόρων, ενώ σε κτίσματα της Άνω Πόλης έχουν γίνει παρεμβάσεις επίσης από τη ΔΙΠΕΧΩ.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ


No comments: