Wednesday, April 18, 2007

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ προβληματισμένοι μετά τα 4,3 Ρίχτερ στο Αίγιο που ακολούθησαν τη σμηνοσειρά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/04/2007
Του Μ. ΝΟΔΑΡΟΥ
Η σειρά του Αιγίου ήταν χθες να υποδεχθεί τον Εγκέλαδο με 4,3 Ρίχτερ αλλά η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα προκαλεί πονοκέφαλο στους σεισμολόγους. Σχεδόν καθημερινά εκδηλώνονται μικρές σεισμικές δονήσεις, μετά τη σμηνοσειρά που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας.

Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 00.42' και προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αιγίου.

Η περιφέρεια

Χθες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τους πρόσφατους σεισμούς στην Τριχωνίδα και τις επιπτώσεις τους στις κατοικίες.

Σ' αυτήν συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι δήμαρχοι των δήμων της περιοχής που βρέχεται από τη λίμνη Τριχωνίδα, παράγοντες της Εκπαίδευσης, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδίου και Προστασίας, της ΥΑΣ, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.


Ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Σπ. Σπυρίδων στο λαβωμένο σχολείο του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας
Οπως εξήγησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως περισσότερα από 200 σπίτια εμφανίζουν προβλήματα, από τα οποία το 40% έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα.

«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της στέγασης των οικογενειών των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και ιδιαίτερα εκείνων που διαμένουν μόνιμα σε αυτά. Χρειάζεται να γίνει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών και γρήγορα ο χαρακτηρισμός της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας ως σεισμόπληκτης, που είναι προϋπόθεση για να έχουν οι πληγέντες τις ανάλογες επιδοτήσεις ή τα άτοκα δάνεια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που τους προκάλεσαν οι σεισμοί», είπε.

Ανησυχία

Ανήσυχος και προβληματισμένος είναι ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης, ο οποίος μάλιστα με τη συνδρομή των συνεργατών του αλλά με δικούς τους οικονομικούς πόρους τοποθέτησαν μια σειρά από σεισμογράφους στις σεισμικά «ευαίσθητες» περιοχές.

«Σκοπός μας είναι να είμαστε κοντά στη σεισμική δραστηριότητα και μέσα από την καταγραφή της να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την εξέλιξη που θα έχει. Είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα 24ωρα», ανέφερε ο κ.Τσελέντης.

«Οι σεισμοί αυτοί δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα αλλά εντάσσονται στη γενικότερη σεισμική διέγερση στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε: «Από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι στην περιοχή ενεργούν τελευταία ισχυρές τεκτονικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αρχίσει και "σπάζουν" κατά κάποιον τρόπο τα μικρά ρήγματα, τα οποία δίνουν και τους μικρούς σεισμούς. Προβληματιζόμαστε πολύ, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, για το τι θα γίνει αν ενεργοποιηθεί κάποιο μεγάλο ρήγμα. Εκτιμώ ότι τις επόμενες 20 ημέρες θα έχουμε σεισμικά γεγονότα που θα φτάνουν μέχρι και τα 5,5 Ρίχτερ χωρίς να αποκλείεται σε κάποια ακραία περίπτωση να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο. Είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε με την ανάλογη προσοχή την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας».

Περίσκεψη

Προβληματισμένος είναι και ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας, εντεταλμένος ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο οποίος όμως δίνει βαρύτητα στον προληπτικό έλεγχο των κτιρίων στις «ευαίσθητες περιοχές».

«Φυσικά και προβληματίζομαι από τη σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά εκείνο που θα πρέπει να κοιτάξουμε άμεσα είναι ο προληπτικός έλεγχος των κτιρίων για τον οποίο όλα δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Τελευταία ο έλεγχος αυτός ανατέθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε. «Ομως είναι σίγουρο ότι, από την έλλειψη πιστώσεων και μηχανικών, ο έλεγχος αυτός είτε δεν ολοκληρώθηκε είτε δεν έγινε σε κάποιες περιοχές. Θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε αυτό το ζήτημα γιατί έτσι κι αλλιώς, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο των σεισμών».



No comments: