Thursday, March 29, 2007

Ανοχύρωτο το Ηράκλειο απέναντι στους σεισμούς

«E» 28/3


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ
Ανοχύρωτη πόλη στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την πόλη του Ηρακλείου, ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Κρήτη ανέκαθεν είχαμε και θα έχουμε σεισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος, μιλώντας σε διημερίδα με θέμα «Σεισμός και μέτρα προστασίας» που οργανώθηκε στο Ηράκλειο από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ.
«Αχίλλειος πτέρνα» του Ηρακλείου, της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης, όπως τόνισαν οι επιστήμονες είναι: Η άναρχη δόμηση, τα παλαιά και ετοιμόρροπα κτίσματα, τα χιλιάδες αυθαίρετα, η μη προσβασιμότητα οχημάτων για έκτακτη βοήθεια στον «λαβύρινθο» της παλιάς πόλης, ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αποκάλυψε ότι χρόνια τώρα παραμένει ανενεργή και δεν εφαρμόζεται η μικροζωνική μελέτη που έχει συνταχθεί για το Ηράκλειο και έχει κοστίσει 500 εκατομμύρια δρχ.
«Η μελέτη αυτή σε συνδυασμό με τον αντισεισμικό κανονισμό θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη από τους μηχανικούς τόσο στην οικοδόμηση περιοχών στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης όσο και στις ενισχύσεις κτιρίων στο ήδη δομημένο περιβάλλον», είπε ο κ. Μακρόπουλος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ενισχυτικών παρεμβάσεων στα κτίρια, την τήρηση των όρων ασφαλείας σε όλες τις περιπτώσεις αλλά και την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενημέρωση και προστασία των πολιτών.
Στο πλαίσιο της διημερίδας και με παράλληλο στόχο την ενημέρωση των μαθητών πραγματοποιήθηκε χθες άσκηση ετοιμότητας με «αναπαράσταση» ενός υποτιθέμενου σεισμού στο 47ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, παρουσία στελεχών του ΟΑΣΠ, του περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Τσόκα, της νομάρχου Ε. Σχοιναράκη και εκπαιδευτικών. Το σενάριο του «εικονικού σεισμού» με την καθοδήγηση των στελεχών του ΟΑΣΠ ξεκίνησε με συναγερμό με χτύπημα του χειροκίνητου κουδουνιού. Αμέσως τα παιδιά έπεσαν κάτω από τα θρανία για να προστατευτούν, ενώ στη συνέχεια με ψυχραιμία και χωρίς πανικό οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο στο προαύλιο όπου και συνεχίστηκε η ενημέρωση και η άσκηση ετοιμότητας».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι οι χρήσιμες διημερίδες θα συνεχιστούν σε ολόκληρο το νησί με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων απέναντι στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού.

No comments: