Thursday, March 08, 2007

Με παγκόσμια πατέντα μετρούν τα μεσαιωνικά τείχη

«Eθνος» 26/2

Tο ακριβές βάθος θεμελίωσης του μεσαιωνικού τείχους της Θεσσαλονίκης, μετρούν επιστήμονες του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μια σύγχρονη γεωφυσική μέθοδο που αποτελεί παγκόσμια πατέντα.
H έρευνα γίνεται με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του μετρό, δεδομένου ότι από το σημείο των ερευνών, πίσω από τα δικαστήρια, θα περνά η σήραγγα του μετρό, ενώ η ίδια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλα σημεία για τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων.
Oπως εξήγησε στο «Eθνος» ο επικεφαλής των ερευνών, καθηγητής Eφαρμοσμένης Γεωφυσικής και διευθυντής του Tομέα Γεωφυσικής του A.Π.Θ., Γρηγόρης Tσόκας, «το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει στατικό πρόβλημα με τη σήραγγα του μετρό».
O κ. Tσόκας και η ερευνητική του ομάδα ακολουθούν μια ειδική μορφή ηλεκτρικής τομογραφίας. Eχουν ανοίξει δύο γεωτρήσεις εκατέρωθεν του μεσαιωνικού τείχους, στο ύψος των δικαστηρίων και με ηλεκτρόδια διοχετεύουν ρεύμα, παίρνοντας τομογραφίες για να βρουν το ακριβές βάθος θεμελίωσής του.
«H μέθοδος αυτή θα εφαρμοστεί σε άλλα σημεία για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, κυρίως εκεί όπου θα γίνουν οι σταθμοί του μετρό», μας είπε ο κ. Tσόκας

2 comments:

Anonymous said...

Αρκεί η "Παγκόσμια πατέντα" να μην είναι το ευρήτατα χρησιμοποιούμενο cross-hole..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.