Saturday, March 10, 2007

Ο γεωλογικός χάρτης της Γης στο Ίντερνετ



Γεωλόγοι από όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα κατασκευής του πρώτου ολοκληρωμένου γεωλογικού χάρτη της Γης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ από 55 χώρες θα συγκεντρώσουν τα γεωλογικά στοιχεία και τους χάρτες της Γης, τα οποία θα παρουσιάσουν στο Ίντερνετ, σε ένα πρόγραμμα παρόμοιο του Google Earth, δίνοντας πρόσβαση σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου. Η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει σε όλους να δουν τη μορφολογία του πλανήτη αλλά και να καλύψει τα κενά σε βασικά θέματα γεωολογίας.
Όπως ανέφερε ο Ίαν Τζάκσον, της Βρετανικής Γεωολογικής υπηρεσίας «τα στοιχεία υπάρχουν ήδη. Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι να τα συγκεντρώσουμε και να δώσουμε πρόσβαση σε όλους. Η διαδικασία μοιάζει περισσότερο με την κατασκευή ενός γιγάντιου παζλ».
Πέρα όμως από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να εντοπίσουν βαθιές γεωλογικές δομές κατάλληλες για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες και πολιτικούς, η συγκέντρωση και αποθήκευση του διοξειδίου είναι ένα από τα στοιχεία-κλειδιά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα είναι η διαφορετική μορφή όλων των αρχείων και η μετατροπή τους όχι μόνο σε μία κοινή μορφή, αλλά και στην κατάλληλη προκειμένου να μπορέσουν να εισαχθούν στο γεωλογικό σύστημα που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

No comments: