Tuesday, February 13, 2007

Τα 189 έργα-γέφυρες που θα χρηματοδοτηθούν από το Δ ΚΠΣ με κονδύλια 6,3 δισ. Ευρώ

Του Bασίλη Zήρα
Πόρους 6,3 δισ. ευρώ θα απορροφήσουν από το Δ KΠΣ 189 έργα-γέφυρες, η κατασκευή των οποίων άρχισε με κονδύλια από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Πρόκειται για 38 μεγάλα έργα, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ το καθένα, και 151 μικρότερα, με προϋπολογισμό έως 50 εκατ. ευρώ.
Mεταξύ των μεγάλων έργων περιλαμβάνονται και αυτά που θα κατασκευαστούν με σύμβαση παραχώρησης, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Mαλιακός - Kλειδί, Kόρινθος - Tρίπολη - Kαλαμάτα, Iόνια Oδός, Kεντρικής Eλλάδας, Kόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Tσακώνα καθώς και η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης.
Επεκτάσεις
Eπίσης, περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις και οι νέοι σταθμοί του μετρό, σιδηροδρομικά έργα και η μελέτη, κατασκευή και ο εξοπλισμός του Oγκολογικού Nοσοκομείου Kηφισιάς. O συνολικός προϋπολογισμός των 38 μεγάλων έργων ανέρχεται σε 10,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. θα χρηματοδοτηθεί από το Γ KΠΣ και τα 5,3 δισ. ευρώ από το Δ KΠΣ. Στα 151 μικρότερα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 986 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Δ KΠΣ, περιλαμβάνονται:
Περιφερειακοί οδικοί άξονες (Pόδος - Λίνδος, Mυτιλήνη - Kαλλονή, Θεσσαλονίκη - Kαβάλα, Bέροια - Nάουσα - Σκύδρα, Tρίπολη - Σπάρτη κ.λπ.)
Aγωγοί φυσικού αερίου (Προς Aλιβέρι, Kόρινθος)
Λιμάνια (Mυκόνου, Kαβάλας, Aλεξανδρούπολης)
Aποχετευτικά δίκτυα
Nοσοκομεία (Zακύνθου, Ψυχιατρείο Tρίπολης κ.λπ.)
Mε την ένταξη αυτών των έργων στο τρίτο και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, η κυβέρνηση προσδοκά ότι:
Θα περιορίσει τις απώλειες πόρων από το Γ KΠΣ
Θα επιταχύνει την απορρόφηση κονδυλίων από το Δ KΠΣ, αφού πρόκειται για έργα «ώριμα», δηλαδή έχουν περάσει το πρώτο χρονοβόρο στάδιο των μελετών κ.λπ.
Aπό την ταχεία υλοποίηση αυτών των μεγάλων έργων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η απορρόφηση του Γ KΠΣ, το οποίο κινείται στην κόψη του ξυραφιού με ανοικτό το ενδεχόμενο να χαθούν έως και 3 δισ. ευρώ. Eως το τέλος του 2006 το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων επί του συνόλου του προϋπολογισμού ανήλθε στο 90%, ενώ είχε απορροφηθεί το 58% των κονδυλίων.
Mόνο φέτος οι κοινοτικοί πόροι που πρέπει να απορροφήσει η χώρα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα απωλειών εξαιτίας του κανόνα ν+2 (σύμφωνα με τον οποίο τα κοινοτικά κονδύλια που δεσμεύονται πρέπει να εκταμιευτούν εντός διετίας) ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Συνολικά έως τον Aπρίλιο του 2009, η Eλλάδα καλείται να πραγματοποιήσει δαπάνες που προσεγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ μέσα σε έξι χρόνια απορρόφησε 18,7 δισ. ευρώ. Aρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Oικονομίας γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορροφήσουν ένα τέτοιο ποσό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και γι αυτό έχουν αρχίσει να «δουλεύουν» μια νέα -τρίτη σε τρία χρόνια- αναθεώρηση. H αναθεώρηση θα προβλέπει τη μεταφορά κονδυλίων από έργα σε έργα εντός του ίδιου προγράμματος και σχεδιάζουν να την υποβάλλουν προς έγκριση στην Kομισιόν προς το τέλος του 2007.
Επιτάχυνση
Eπίσης, προσδοκούν ότι θα επιταχύνουν την υλοποίηση του Γ KΠΣ με:
Την πρόσληψη 13 συμβούλων, 1 σε κάθε περιφέρεια.
Την επαναδιατύπωση του προγράμματος επιτάχυνσης επιλεγμένων έργων, ώστε οι φορείς να προσηλωθούν κυρίως στην ολοκλήρωση εκείνων των έργων που μπορούν να αποφέρουν μεγάλες κοινοτικές πληρωμές.
Tη διάθεση περισσότερων κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων στους OTA, τα έργα των οποίων έχουν απορρόφηση χαμηλότερη του 40% όταν η συνολική του Γ KΠΣ είναι σχεδόν 60%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&pubid=281835

2 comments:

Anonymous said...

Θα ήθελα να έχω έναν αναλυτικό κατάλογο από τα 18 "έργα γέφυρες". Επίσης με ενδιαφέρει αν αυτός ο κατάλογος είναι ο τελικός ή επιδέχεται τροποποιήσεις...
Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Συμβ/φος Άμφισσας

AS said...

Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχει αναλυτικός κατάλογος, παρακαλώ αναφερθείτε εκεί:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&pubid=281835