Thursday, January 14, 2010

Διάλεξη: Αναλυτική και Πειραματική Μελέτη της Σεισμικής Συμπεριφοράς Τοιχοπληρωμένων Πλαισίων από Οπλισμένο Σκυρόδεμα

14ης Ιανουαρίου 2010, 16:00 μμ (Αμφιθέατρο Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας Ε.Μ.Π.)

Τοίχοι πλήρωσης χρησιμοποιούνται συχνά ως εσωτερικά ή εξωτερικά χωρίσματα σε πλαίσια από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η επίδραση της τοιχοποιίας στη σεισμική συμπεριφορά τέτοιων κατασκευών παραμένει αναπάντητο ερώτημα καθώς ο ρόλος της τοιχοποιίας στο μηχανισμό αντίστασης στα σεισμικά φορτία δεν είναι πλήρως κατανοητός εξ αιτίας της αλληλεπίδρασης μεταξύ της τοιχοποιίας και του περιβάλλοντος πλαισίου. Η εκτίμηση αυτού του ρόλου είναι μια πρόκληση για τους μηχανικούς εξ αιτίας της ποικιλίας και της πολυπλοκότητας των μηχανισμών αστοχίας και της έλλειψης αξιόπιστων μεθόδων προσομοίωσης αυτών των μηχανισμών. Επιπροσθέτως, υπάρχει έλλειψη πειραματικών δεδομένων από δυναμικά πειράματα πολυωρόφων κατασκευών αυτής της κατηγορίας σε μεγάλη κλίμακα.

Η παρουσίαση αυτή εξετάζει αυτό το πρόβλημα με εκτεταμένη αναλυτική και πειραματική μελέτη. Το πειραματικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ψευδοστατικά πειράματα πλαισίων μικρής και μεγάλης κλίμακας με και χωρίς ανοίγματα, καθώς επίσης και πειράματα σε σεισμική τράπεζα ενός τριώροφου πλαισίου δυο φατνωμάτων. Το πλαίσιο, το οποίο ήταν σχεδιασμένο σύμφωνα με τη μέθοδο σχεδιασμού του 1920 είναι η μεγαλύτερη κατασκευή αυτού του τύπου που έχει δοκιμαστεί σε σεισμική τράπεζα. Ο σχεδιασμός των πλαισίων, οι πειραματικές διατάξεις και μέθοδοι, καθώς και τα αποτελέσματα των πειραμάτων περιλαμβάνονται στην παρουσίαση.

Τα πειραματικά δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των προτεινόμενων αναλυτικών μεθόδων προσομοίωσης. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν μια μεθοδολογία με χρήση μη-γραμμικών πεπερασμένων στοιχείων και ένα απλοποιημένο αναλυτικό εργαλείο. Αξιολογημένα μοντέλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε παραμετρικές αναλύσεις για τον εντοπισμό των κρίσιμων ιδιοτήτων των υλικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στα αριθμητικά αποτελέσματα. Η παρουσίαση περιλαμβάνει και προκαταρκτικά αποτελέσματα από σειρά πειραμάτων σε ένα δεύτερο πλαίσιο επί του οποίου εφαρμόστηκαν δυο μέθοδοι ενίσχυσης της τοιχοποιίας.




Ανδρέας Σταυρίδης
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής
University of California, San Diego

No comments: