Sunday, June 21, 2009

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Άρθρο Kataskeui

Φωτογραφία του νέου μουσείου
Το νέο μουσείο της Ακρόπολης είναι πλέον πραγματικότητα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα από εδώ και πέρα θα στεγάζονται σε ένα σύγχρονο κτίριο.

Τρισδιάστατη απεικόνιση του κτιρίου
Το καλοκαίρι του 2000 ο διεθνής διαγωνισμός προεπιλογής μελετητών για την εκπόνηση των σχεδίων του Νέου Μουσείου ξεκίνησε με 12 προτάσεις από τα διαγωνιζόμενα γραφεία. Το 2001 οι μελέτες αυτές κρίθηκαν και το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΝΜΑ επέλεξε αυτή του Ελβετού αρχιτέκτονα Bernard Tschumi και του Έλληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη.

Η πρώτη μεταφορά εκθέματος στις 14 Οκτωβρίου του 2007
Ήδη από το 2000 τα εκθέματα προετοιμάζονταν για την μεταφορά τους από το παλαιό στο νέο μουσείο και έτσι με την βοήθεια τριών γερανών ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου του 2007 η μεταφορά των συσκευασμένων εκθεμάτων.
Η κατασκευή του κτιρίου άρχισε το 2003 και παρόλες τις αντιδράσεις που υπήρξαν ολοκληρώθηκε το 2007. Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι το γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας και το τσιμεντοκονίαμα. Η επιλογή του γυαλιού έγινε, κυρίως στο τελευταίο όροφο, για να υπάρχει μεγάλη ορατότητα προς τη Ακρόπολη και μπόλικο φυσικό φως στις αίθουσες και στα εκθέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος εκθεσιακός χώρος καλύπτει πάνω από 14.000 τμ και ότι το κτίριο μπορεί να αντέξει σεισμούς 10 Ρίχτερ χάρη στις 92 τεράστιες κολώνες που έχει.

Η θέα προς την Ακρόπολη
Στις 20 Ιουνίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου με πολλούς επισήμους και με πολλά ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία που θα μεταδώσουν την είδηση. Από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου 2.250 άτομα και θα είναι οι πρώτοι επισκέπτες που θα μπορέσουν να μπουν στο νέο μουσείο.

Η αξία του εισιτηρίου μέχρι το τέλος του έτους θα ανέρχεται στο 1 ευρώ ενώ από το 2010 η τιμή θα αυξηθεί στα 5 ευρώ. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 8 πμ μέχρι τις 8 μμ.

Αντίγραφα περιμένουν την αντικατάσταση τους
Το μόνο που απομένει πλέον είναι ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Βρετανικό μουσείο.

Έκθεμα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης

Φωτογραφία του νέου μουσείου

Φωτογραφία του νέου μουσείου
Άρθρο Kataskeui
Πηγές
Επίσημο site του νέου μουσείου
Οργ. Ανέγερσης κτιρίου
Ίδρυμα Μελ. Μερκούρη

No comments: