Wednesday, July 16, 2008

Το 66% των πολυκατοικιών κτίστηκαν με τον παλιό κανονισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16/07/08
Δύο στις τρεις πολυκατοικίες στη χώρα μας έχουν χτιστεί πριν από το 1985 -χρονιά αποφασιστικής βελτίωσης του αντισεισμικού κανονισμού- και χρειάζεται να μπουν στο μικροσκόπιο των ειδικών ώστε να ενισχυθούν προληπτικά έναντι ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού. Ο συνολικός αριθμός των πολυκατοικιών ανέρχεται στο 1,5 εκατ., από τις οποίες μόνον οι 500.000 έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 25ετία, οπότε λόγω του μεγάλου σεισμού με επίκεντρο τον Κορινθιακό έγιναν πιο αυστηρές οι προδιαγραφές αντισεισμικού σχεδιασμού.

Το αδύνατο σημείο των παλιών πολυώροφων κτιρίων είναι οι πιλοτές, που αφορούν περίπου 100.000 κτίρια, ενώ σε άλλα 300.000 κτίρια λόγω παλαίωσης ή κακής ποιότητας υλικών εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρή αλλοίωση των τμημάτων τους που έχουν κατασκευαστεί από μπετόν. Στην κατηγορία των προβληματικών κτιρίων περιλαμβάνονται αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες σε υπάρχοντα κτίρια που έχουν γίνει χωρίς στατική μελέτη.

Ειδική κατηγορία αποτελούν τα 890.000 λιθόκτιστα κτίρια, που βρίσκονται κυρίως σε μικρούς οικισμούς. Από αυτά υπολογίζεται ότι κατοικούνται τα 150.000, κατά κανόνα από νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων. Κίνδυνοι υπάρχουν και σε αξιοποιημένα βιομηχανικά κτίρια που έχουν ανακαινιστεί από ιδιώτες και κατά πρώτο λόγο από δήμους, κυρίως για πολιτιστικές χρήσεις, πολλές φορές χωρίς τις απαιτούμενες ενισχύσεις.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία προέρχονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, ο φορέας των περίπου 100.000 μηχανικών της χώρας προτείνει για μία ακόμη φορά συγκεκριμένα μέτρα, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι ζημιές σε συγκεκριμένες οικοδομές από ενδεχόμενους σεισμούς.

Αρχικά, ζητείται να ξεκινήσουν προληπτικοί έλεγχοι στα περίπου 50.000 κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κυρίως σχολεία και νοσοκομεία. Υπολογίζεται ότι αναλογούν κατά μέσο όρο 1.000 κτίρια ανά νομό. Με βάση το πρόγραμμα του ΤΕΕ, με τη συγκρότηση 120 συνεργείων ανά νομό, μπορεί να ελεγχθούν μόλις σε ένα εξάμηνο. Το κόστος ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και μπορεί να διατεθεί από πόρους του ειδικού ταμείου που συγκροτήθηκε για τους πυρόπληκτους του περασμένου καλοκαιριού και λειτουργεί υπό την προεδρία του κ. Μολυβιάτη.

Ειδικά για τα πετρόκτιστα, το ΤΕΕ διαπιστώνει ότι στους σεισμούς οι τοίχοι τους, που στην πλειονότητά τους έχουν κατασκευαστεί από ακατάλληλες πέτρες και χωματολάσπη, «ανοίγουν» και προκαλούν μεγάλες ζημιές, ενώ απειλούν τη ζωή των ενοίκων τους. Θεωρεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «δεν συνιστάται η απόπειρα προσεισμικής ενίσχυσης» και η αποτελεσματικότερη λύση είναι η σταδιακή εγκατάλειψή τους και η αποκατάσταση των ενοίκων τους σε νέα κτίρια.

Το ΤΕΕ προτείνει την έκδοση πρακτικού οδηγού για την ενίσχυση των οικοδομών έναντι των σεισμών, ενώ ζητά να θεσπιστούν κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ώστε να ενισχυθούν πραγματικά τα παλιά κτίρια.

No comments: