Sunday, June 08, 2008

Βαρύ χτύπημα του Εγκέλαδου

Εκτεταμένες ζημιές άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος
Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στις 3.25 στην Ανδραβίδα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Πρόκειται για τον 43χρονο Ανδρέα Μπακούλια, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από τα ερείπια κατοικίας στην Κάτω Αχαΐα και την 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία τραυματίστηκε και κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, από ανακοπή καρδιάς.

Συνολικά στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής διακομίστηκαν 108 άτομα, 9 εκ των οποίων παραμένουν για νοσηλεία.

Η πυροσβεστική απεγκλώβισε συνολικά εννέα άτομα από τα χωριά Φώσταινα, Κάτω Αχαγιά, Βαρθολομιό και Αμαλιάδα.
Εν τω μεταξύ, πέντε πολυκατοικίες έχουν εκκενωθεί στην πόλη της Πάτρας λόγω ρωγμών.

Σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην Αχαΐα μετά το σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προχώρησε ο νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Οι δήμοι που κυρίως επλήγησαν είναι οι: Δύμης, Μόβρης, Ωλενίας, Λαρισσού, Φαρρών, Τριταίας, Βραχνέικων, Παραλίας και ένα μέρος της Μεσσάτιδος, αφού έχουν καταρρεύσει δεκάδες σπίτια και πολλά άλλα έχουν υποστεί ζημιές. Επίσης, εκκενώθηκε μια κλινική στον Αλισσό στο δήμο Δύμης και οι νοσηλευόμενοι σε αυτό μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Kλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια , τα Λύκεια και το ΤΕΙ Πάτρας, ενώ το Πανεπιστήμιο Πάτρας θα παραμείνει κλειστό αύριο Δευτέρα και την Τρίτη.

Παράλληλα, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των τρένων από Πάτρα για Πύργο, προκειμένου να γίνει έλεγχος από τα συνεργεία του ΟΣΕ σε γέφυρες και εγκαταστάσεις που άπτονται της ασφάλειας των συρμών.

Σε ετοιμότητα, βρίσκεται και η μονάδα αποκατάστασης καταστροφών της πολεμικής αεροπορίας.

Κατολισθήσεις υπάρχουν στην οδό από Πάτρα προς Καλάβρυτα μέσω Χαλανδρίτσας, στο 17ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και σε σημεία της οδού από Πούντα προς Καλάβρυτα.

Σε όλα τα σημεία στάλθηκαν μηχανήματα για να καθαρίσουν το οδόστρωμα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Για τη φιλοξενία των αστέγων έχουν μισθωθεί ξενοδοχεία και έχουν σταλεί σκηνές, ενώ στην Πάτρα, όσοι τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και πλοίο.

Στο χωριό Βάλμη Ηλείας οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν 10 σκηνές, 100 κρεβάτια και 200 κουβέρτες.

No comments: