Tuesday, June 24, 2008

Έτοιμη η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ έως το τέλος του έτους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/6/2008.
Του Κασσιανού Τζέλη
Στο τέλος του 2008 θα είναι έτοιμη ολόκληρη η Εγνατία Οδός, είπε χθες ο Γιώργος Σουφλιάς που επιθεώρησε τα έργα στην Ήπειρο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρέδωσε στην κυκλοφορία το τμήμα Ιωάννινα -Άραχθος, συνολικού μήκους 20 χλμ., στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σήραγγα του Δρίσκου η οποία έχει μήκος 4,5 χλμ. και αποτελεί τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα της χώρας. Με το νέο τμήμα συντομεύει κατά 20 λεπτά η διαδρομή Ιωαννίνων -Θεσσαλονίκης. Με την παράδοση του τμήματος επιτυγχάνεται και η παράκαμψη της πόλης των Ιωαννίνων για τα οχήματα που κινούνταν από και προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
251 εκατ. ευρώ
Το κόστος κατασκευής της αρτηρίας των Ιωαννίνων μέχρι τη γέφυρα Αράχθου, ανήλθε σε 251 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Από τη σήραγγα Δρίσκου, ο κ. Σουφλιάς, επισκέφθηκε την υπό κατασκευή γέφυρα Αράχθου μήκους 1.050 μέτρων που θα ολοκληρωθεί το 2009, καθώς και τη γέφυρα Μετσοβίτικου που θα ολοκληρωθεί εντός του 2008. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ενημερώθηκε από τους αρμόδιους των εργοταξίων για την πορεία των έργων στα τμήματα του αυτοκινητόδρομου από Ιωάννινα μέχρι Μέτσοβο και σε κάποιες περιπτώσεις ζήτησε επιτάχυνση των εργασιών, ώστε να παραδοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του 2008. Όπως δήλωσε, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθούν τα έργα και σε δύο τμήματα που απόμειναν στην Εγνατία, από Ιωάννινα μέχρι Ηγουμενίτσα. Στις δηλώσεις του ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι, περίπου το 30% της Εγνατίας στην Ήπειρο αποτελείται από μεγάλα τεχνικά έργα, με 32 δίδυμες σήραγγες που καλύπτουν μήκος οδού 30 χλμ., καθώς και 7,5 χλμ. διπλές γέφυρες. Πέντε από τις γέφυρες αυτές, έχουν μήκος μεγαλύτερο από 500 μ. Η γέφυρα του Μετσοβίτικου μήκους 530 μέτρων, έχει ύψος 100 μέτρων.
10 κόμβοι
Από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Παναγιά Γρεβενών θα λειτουργούν συνολικά 10 ανισόπεδοι κόμβοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση των 123 χλμ. της Εγνατίας στην Ήπειρο, ανέρχεται σε 2,148 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή σε όλο το μήκος του άξονα κατασκευάζονται και σταδιακά παραδίδονται τμήματα συνολικού μήκους 134 χλμ. Την ίδια στιγμή υλοποιούνται 153 χλμ. των κάθετων αξόνων της Εγνατίας. Σε ό,τι αφορά στην Ιόνια Οδό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι, το φθινόπωρο θα έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχες εταιρείες για να αρχίσει η κατασκευή της, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι παρακάμψεις Αρτας και Αγρινίου, που αποτελούν τμήματα αυτής της οδικής αρτηρίας.

No comments: