Tuesday, May 13, 2008

Καταστροφικός Σεισμός μεγέθους 7.8 στην Κίνα



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 12/5/2007
Ο καταστροφικότερος σεισμός που έχει χτυπήσει την Κίνα εδώ και τρεις δεκαετίες άφησε πίσω του περισσότερους από 8.500 νεκρούς σε μία και μόνη περιοχή, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 10.000, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο «Νέα Κίνα», επικαλούμενο τις αρχές της επαρχίας Σετσουάν.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, από το σεισμό κατέρρευσαν οκτώ σχολεία και δύο εργοστάσια. Στην επαρχία Σετσουάν ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων στις 22:00 (τοπική ώρα) έκανε λόγο για 8.533 νεκρούς. Μόνο στην Αυτόνομη Περιφέρεια Μπεϊτσουάν Τσιανγκ της ορεινής αυτής επαρχίας υπολογίζεται ότι οι νεκροί φτάνουν μέχρι και τους 5.000. Το 80% των κτηρίων στην Περιφέρεια Μπεϊτσουάν έχει καταρρεύσει. Η περιοχή αυτή έχει πληθυσμό 161.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους δέκα κατοίκους σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί στα ερείπια της πόλης Σιφάνγκ, επίσης στο Σετσουάν, καθώς πολλά σχολεία, εργοστάσια και κοιτώνες κατέρρευσαν. Η ισχυρότατη δόνηση σημειώθηκε ενώ τα παιδιά βρίσκονταν ακόμη στα σχολεία του και πολλά από αυτά, μαζί με τους δασκάλους τους, δεν πρόλαβαν να βγουν από τα κτήρια. Υπολογίζεται ότι περίπου 900 έφηβοι είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα ενός τριώροφου σχολείου στην πόλη Ντουτιζανγκιάν του Σετσουάν. Κάτοικοι της πόλης, με τη βοήθεια γερανών, έχουν καταφέρει να βγάλουν από τα συντρίμμια πολλά από τα παιδιά. Στην ίδια πόλη έχει καταρρεύσει και ένα νοσοκομείο, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα». Άλλα πέντε παιδιά σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσαν δύο δημοτικά σχολεία σε αγροτικές περιοχές του Τσονγκτσίνγκ. Άλλοι 19 μαθητές και δάσκαλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Το Τσονγκτσίνγκ είναι μια περιοχή με 30 εκατομμύρια κατοίκους που γειτονεύει με το Σετσουάν. Στην πρωτεύουσα Τσενγκτού, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν χάσει τη ζωή τους 45 άνθρωποι και άλλοι 600 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 58 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τόσο το αεροδρόμιο όσο και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά καθώς οι αρχές και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να επικοινωνήσουν με ορισμένες περιοχές με τις οποίες έχει διακοπεί η τηλεφωνική σύνδεση από την ώρα του σεισμού. Οι αρχές της επαρχίας Άμπα εξάλλου ανέφεραν ότι έχουν καταστραφεί πολλοί αυτοκινητόδρομοι.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο προερχόταν από βάθος 10 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε στην επαρχία Ουεντσουάν, μια ορεινή περιοχή 100.000 κατοίκων, όμως ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός μέχρι και την Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Άλλοι δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά στην επαρχία Γκανσού ενώ στην επαρχία Γιουνάν ένα πεντάχρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε μια λιμνούλα. Στην περιοχή αυτή υπέστησαν ζημιές 3000 σπίτια. Να σημειωθεί τέλος ότι η Διοίκηση Δασών ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για το τι έχει συμβεί στο δρυμό του Γουολόνγκ της επαρχίας Σετσουάν, το ένα από τα δύο μεγάλα κέντρα προστασίας των γιγαντιαίων πάντα στην περιοχή. Το κέντρο αυτό απέχει μία ώρα από το Τσενγκτού, την πρωτεύουσα του Σετσουάν, όμως έχει διακοπεί η τηλεφωνική σύνδεση. Στο Τσενγκτού και στο Γουολόνγκ ζουν συνολικά 250 πάντα. Οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο και νέων σεισμών στο Πεκίνο γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», επικαλούμενη την Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία.

Ακολουθεί Ερασιτεχνικό Βίντεο

No comments: