Ο «χορός» των Ρίχτερ που χτύπησε χθες το νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου ανέβασε στα ύψη την αγωνία των κατοίκων και ταυτόχρονα αναζωπύρωσε τη διαμάχη των σεισμολόγων σχετικά με την πρόγνωση των σεισμών
«E»
Ξυπνώντας μνήμες καταστροφικών σεισμών που στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και επέφεραν εκτεταμένες υλικές ζημιές, ο Εγκέλαδος χτύπησε χθες το μεσημέρι την Πελοπόννησο.
Με μια δόνηση που απελευθέρωσε, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ενέργεια 12 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που είχε απελευθερώσει η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
Με μια πρωτοφανή διάρκεια, η ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,7 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο 30 χιλιόμετρα νότια από τη Μεθώνη, προκάλεσε τρόμο και αναταραχή στους κατοίκους της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη τη νότιο Ελλάδα, την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την Αττική.
Τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν ότι τον σεισμό ένιωσαν επίσης οι κάτοικοι της νοτίου Ιταλίας αλλά και του Καϊρου, επιβεβαιώνοντας κατά πολλούς την πρόβλεψη για σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ που είχε πραγματοποιήσει η ερευνητική ομάδα του κ. Βαρώτσου και την οποία είχε αποκαλύψει το «Εθνος» την προηγούμενη Κυριακή.
Τα σχολεία των νομών της Πελοποννήσου εκκενώθηκαν μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού, οι κάτοικοι παρέμειναν έξω από τα σπίτια τους φοβούμενοι το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου, ενώ βλάβη προκλήθηκε σε διακόπτη διανομής ρεύματος 20.000 βολτ που τροφοδοτεί τη Μεγαλόπολη.
Οπως επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, η χθεσινή δόνηση ανήκει στην πιο επικίνδυνη κατηγορία σεισμών, καθώς το επίκεντρό της εντοπίζεται στο ακριβές σημείο σύγκρουσης της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η δόνηση προήλθε από τη δυτική πλευρά του ελληνικού σεισμικού τόξου που εκτείνεται από την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, τη Δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη μέχρι και τα Δωδεκάνησα, ενώ εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με πολύ έντονη σεισμικότητα, την ισχυρότερη, ίσως, στη Μεσόγειο.
Το ευτύχημα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν κατεγράφησαν σοβαρές ζημιές οφείλεται, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, στο γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν υποθαλάσσια με εστιακό βάθος τα 30 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση του επικέντρου από τις κατοικημένες περιοχές ήταν σχετικά μεγάλη.
Παρ όλ αυτά, ο φόβος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει αναζωπυρώθηκε μετά την εκδήλωση δεύτερης σεισμικής δόνησης, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε και στις πεντέμισι το απόγευμα. «Ψυχραιμία»Οι σεισμολόγοι συστήνουν στους κατοίκους της Πελοποννήσου να παραμείνουν ψύχραιμοι, ενώ υποστηρίζουν ότι η δόνηση των 6,7 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός.
«Αρχικά δεν είχαμε καμία μετασεισμική δραστηριότητα και αυτό θα μπορούσε να μας ανησυχήσει. Ο δεύτερος σεισμός, όμως, ενισχύει το ενδεχόμενο η πρώτη δόνηση να αποτελούσε τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Σταυρακάκης είχε χαρακτηρίσει από νωρίς αναμενόμενη την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για ένταση 6,5 Ρίχτερ, όμως, όπως προέκυψε στη συνέχεια από μεταγενέστερες εκτιμήσεις, ο σεισμός ήταν λίγο μεγαλύτερος απ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ rovva@pegasus.gr
ΑΠΟΚΛΙΣΗ 6,5 Ρίχτερ ανακοίνωσαν αρχικά οι σεισμολόγοι
Δίδυμους σεισμούς με μικρή απόκλιση στο επίκεντρο ανακοίνωσε το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τα 6,7 και 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν χθες το πρωί την Πελοπόννησο, με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα νότια της Μεθώνης.
Κι ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έσπευσε να συνταχθεί με το αντίστοιχο εργαστήριο της Αθήνας και να ανακοινώσει ως μέγεθος για τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε στις 12.09 το μεσημέρι, τα 6,5 Ρίχτερ, λίγο μετά τον δεύτερο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος, ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του πρώτου σεισμού ήταν 6,7 Ρίχτερ, όπως ακριβώς το έδωσε και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο που εδρεύει στο Παρίσι.
«Αρχικά δόθηκε ως μέγεθος το 6,5 Ρίχτερ, αλλά μεταγενέστερες εκτιμήσεις που έχουν γίνει όχι μόνο από εμάς, αλλά και από την Αθήνα, από την Πάτρα και από τα κέντρα του εξωτερικού, δείχνουν ότι ο σεισμός ενδεχομένως είναι λίγο μεγαλύτερος, της τάξης του 6,7 Ρίχτερ. Δυστυχώς αυτά γίνονται επειδή οι πρώτες εκτιμήσεις βασίζονται σε μια προκαταρκτική μέτρηση και απαιτούνται αναλύσεις, οι οποίες παίρνουν ώρα», εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, προσθέτοντας ότι αμερικάνικο κέντρο είχε δώσει ως μέγεθος τα 7,1 Ρίχτερ και στη συνέχεια το διόρθωσε στα 6,7 Ρίχτερ.
«Φαίνεται ότι ο σεισμός είναι λίγο μεγαλύτερος από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε, αλλά αυτή η απόκλιση δεν είναι σοβαρή. Πρακτικά μιλάμε για έναν πολύ ισχυρό σεισμό περίπου στο μέγεθος, το οποίο ανακοινώθηκε αρχικά», τόνισε ο κ. Παπαζάχος. Εκείνο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η φτωχή μετασεισμική ακολουθία, καθώς μετά τα 6,7 Ρίχτερ δεν ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί παρά μόνο ο δεύτερος σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στις 2.08 το μεσημέρι.
«Εχουμε ένα μεγάλο γεγονός και μία ιδιαίτερα φτωχή μετασεισμική ακολουθία με λίγους μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος από τους οποίους δεν ξεπερνά τα 4,5 Ρίχτερ μέχρι το απόγευμα. Είναι ελάχιστη η μετασεισμική δραστηριότητα και πρέπει να παρακολουθούμε το φαινόμενο», είπε στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής Γεωφυσικής στο Α.Π.Θ. Μανόλης Σκορδύλης, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «τα 6,7 Ρίχτερ είναι αρκετά μεγάλο μέγεθος για να θεωρήσει κανείς ότι πρόκειται για προσεισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδύλη, το εστιακό βάθος των 30-40 χιλιομέτρων χαρακτηρίζει τον σεισμό ως επιφανειακό, ενώ το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα έσωσε κατοικημένες περιοχές. «Το ότι το επίκεντρο ήταν σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πόλη της Καλαμάτας και ο σεισμός υποθαλάσσιος, περιόρισαν σημαντικά τις επιπτώσεις από τη δόνηση αυτή», μας είπε χαρακτηριστικά.
Το ακριβές επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο δυτικό άκρο του ελληνικού τόξου, το οποίο είναι μια ιδιαίτερα ενεργή περιοχή, εκεί όπου γίνεται η σύγκρουση της αφρικανικής με την ευρασιατική πλάκα και για τους ειδικούς οι σεισμοί πάνω στο τόξο του Αιγαίου είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
1 comment:
Anonymous
said...
Αν θέλεις μπορείς να γίνεις μέλος και να συμμετέχεις στο φόρουμ μας, το οποίο είναι γεωλογικού περιεχομένου...Αρκεί να μπεις στο www.geometeo.motionforum.net
Κάνουμε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας μικρής επιστημονικής κονότητας στην ουσία και πιστεύω πως άτομα σαν εσένα είναι απαραίτητα σε αυτό το φόρουμ που θα δώσουν σοβαρότητα και κύρος...
1 comment:
Αν θέλεις μπορείς να γίνεις μέλος και να συμμετέχεις στο φόρουμ μας, το οποίο είναι γεωλογικού περιεχομένου...Αρκεί να μπεις στο www.geometeo.motionforum.net
Κάνουμε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας μικρής επιστημονικής κονότητας στην ουσία και πιστεύω πως άτομα σαν εσένα είναι απαραίτητα σε αυτό το φόρουμ που θα δώσουν σοβαρότητα και κύρος...
Post a Comment