Κορυφαία διάκριση για νέους επιστήμονες - «μετανάστες», μήνυμα για ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας
Του Κωστα Ονισενκο
Τις απεριόριστες δυνατότητες του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού και στους πλέον απαιτητικούς ερευνητικούς τομείς, παγκοσμίως, απέδειξε για ακόμα μια φορά η κορυφαία διάκριση που «απένειμε» το περιοδικό Technology Review του 2006 σε τέσσερις νεαρούς Ελληνες. Ταυτόχρονα όμως, σε στιγμές όπως αυτή επανέρχεται βασανιστικά επίκαιρο το ερώτημα τι κάνει η Πολιτεία προκειμένου να ανακόψει τη «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό και γιατί δεν δημιουργείται υπόβαθρο κατάλληλο για την εκμετάλλευση αυτών των επιστημόνων για την ανάπτυξη της χώρας μας.
Οι τέσσερις επιστήμονες θα τιμηθούν σήμερα στο Ευγενίδειο Ιδρυμα από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Mασαχουσέτης (ΜΙΤ), μετά την περυσινή τους διάκριση από το Technology Review. Κάθε χρόνο το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Technology Review, δημοσιεύει λίστα νεαρών επιστημόνων οι οποίοι, σύμφωνα με ειδική επιτροπή, αποτελούν την αιχμή της καινοτομίας στην έρευνα και τεχνολογία. Η λίστα «TR-35» αφορά 35 επιστήμονες κάτω των 35 ετών οι οποίοι επιλέγονται από εκατοντάδες υποψηφιότητες από κάθε γωνιά του πλανήτη και για το 2006 περιέλαβε τέσσερις Ελληνες: τον Απόστολο Αργύρη, τον Μανώλη Κέλλη, τον Νίκο Παραγιό και τον Πάρι Σμαραγδή. Το περιοδικό, με τη σειρά του, εκδίδεται υπό την αιγίδα του κορυφαίου τεχνολογικού πανεπιστημίου παγκοσμίως, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Mασαχουσέτης, πιο γνωστού ως ΜΙΤ. Οι Ελληνες απόφοιτοι του πανεπιστημίου διοργανώνουν και τη σημερινή εκδήλωση που θα τιμήσει αυτούς που με το μυαλό και τη δουλειά τους τιμούν την Ελλάδα. Τα κριτήρια της διάκρισης του «TR-35», όπως και της λειτουργίας του ίδιου του ΜΙΤ, βασίζονται στο κατά πόσον μια επιστημονική έρευνα ή ανακάλυψη μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση: να αλλάξει τον κόσμο και να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου στο μέλλον. Απαντώντας στην πρόκληση, δεκάδες είναι οι Ελληνες που έχουν διακριθεί είτε ως απόφοιτοι είτε ως καθηγητές του ιδρύματος. «Για να αποφοιτήσεις από το πανεπιστήμιο πρέπει να είσαι κορυφαίος στον τομέα σου και, σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία, κάθε χρόνο αποφοιτούν περίπου 50 Ελληνες. Σε σχέση με τον αριθμό φοιτητών που δέχεται το πανεπιστήμιο και συγκριτικά με το πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας μας ο αριθμός είναι μεγάλος», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Β. Παπακωνσταντίνου, αντιπρόεδρος συλλόγου των Ελλήνων αποφοίτων του ΜΙΤ και σύμβουλος διοίκησης στον όμιλο Ευγενίδη. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τυχαίνει να είναι απόφοιτος του ΜΙΤ και Ελληνας, ο κ. Λ. Παπαδήμας. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, όλες οι εταιρείες που έχουν ιδρύσει απόφοιτοι του ΜΙΤ αντιστοιχούν στην οικονομία της έβδομης ή της όγδοης πιο εύρωστης χώρας παγκοσμίως», περιγράφει ο ίδιος και σχολιάζει «φανταστείτε πως είναι σημαντικός ο αριθμός των Ελλήνων αποφοίτων ενώ η διάκριση των τεσσάρων αυτών επιστημόνων είναι κάτι το μοναδικό για μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα». Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου σχεδόν οι μισοί Ελληνες απόφοιτοι του πανεπιστημίου επιστρέφουν στην πατρίδα τους, έστω και με μερικά χρόνια καθυστέρηση. Ταυτόχρονα, αρκετοί είναι και οι Ελληνες που γίνονται δεκτοί και κάνουν μια λαμπρή σταδιοδρομία από τη θέση του καθηγητή (η «Κ» μέτρησε τουλάχιστον είκοσι).
Οι τέσσερις επιστήμονες που θα τιμηθούν σήμερα δεν είναι οι μόνοι Ελληνες που έχουν μπει στο «TR-35» όμως ο αριθμός τους προκάλεσε εντύπωση σε διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του 30χρονου Απόστολου Αργύρη αφού εκτός από τις σπουδές του, η έρευνα για την οποία βραβεύτηκε έγινε εξ' ολοκλήρου σε ελληνικά Πανεπιστήμια, γεγονός το οποίο ο ίδιος χρησιμοποιεί για να αποδείξει ότι η χώρα μας έχει δυνατότητες να παράγει έρευνα και να στέκεται επάξια σε διεθνές επίπεδο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_06/09/2007_240190
No comments:
Post a Comment