Friday, July 20, 2007

Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το Καλοχώρι

central_19_07_07a
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 19/07/2007
Ταρακουνήθηκε στις 22.09 χθες βράδυ ολόκληρη η Θεσσαλονίκη από το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ. Το βουητό που συνόδευε τη δόνηση έκανε τους Θεσσαλονικείς να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους. Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 15 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης και 3 χιλιόμετρα νότια του Καλοχωρίου.

Οι κάτοικοι του Καλοχωρίου και της γύρω περιοχής ήταν αυτοί που κατάλαβαν το σεισμό περισσότερο από όλους. Λίγα λεπτά μετά το σεισμό τα τηλεφωνικά κέντρα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας πήραν κυριολεκτικά φωτιά, καθώς πολίτες καλούσαν για να μάθουν το επίκεντρο του σεισμού και το μέγεθός του.
"Το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Το αισιόδοξο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Λίγα λεπτά μετά από αυτόν τον σεισμό οι σεισμογράφοι του εργαστηρίου κατέγραψαν άλλους δύο πολύ μικρού μεγέθους. Βέβαια, για να είμαστε εντελώς σίγουροι και να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες", τόνισε στη "Μ" ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης.

"Δεν έχουν καταγραφεί μεγάλοι σεισμοί"

"Το ανησυχητικό είναι ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή", δήλωσε στη "Μ" ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος. Τόνισε ότι δεν είχε διασαφηνιστεί ακόμη εάν ο σεισμός προήλθε από την τρόπον τινά επέκταση προς τα δυτικά του ρήγματος του Ανθεμούντα. Ακόμη, επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν καταγραφεί μεγάλοι σεισμοί, τουλάχιστον από τότε που υπάρχουν σχετικά στοιχεία. Ωστόσο, πιθανολογείται ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει έναν μεγάλο σεισμό το 1739, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλονίκη. Στο ερώτημα αν πρόκειται για προσεισμό ή για τον κύριο σεισμό, ο κ. Παπαζάχος απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς, για να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα.

No comments: